Υπάρχει μια χώρα στον κόσμο αυτή την περίοδο που μπορεί να είναι ευτυχισμένη και ικανοποιημένη από την κυβέρνηση της – όσο και αν θέλουν μερικοί να κάνουν τις «Κασσάνδρες».Η Αργεντινή.
Μετά από 11 περίπου χρόνια, οι κυβερνήσεις του ζεύγους Κίρτσνερ έθεσαν εαυτούς στην ευχάριστη θέση να στήσουν μια σωστή φιέστα για το τέλος του «Κοραλίτο».
Για τους πολίτες της Αργεντινής, Κοραλίτο είναι η κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει από τη στιγμή της πτώχευσης το 2001, όπου μια ωραία πρωία είδαν τις καταθέσεις τους να δεσμεύονται και να χάνονται μέσα από τα χέρια τους. «Κοραλίτο» στα Ισπανικά σημαίνει «καβούκι», και αυτό ακριβώς ένιωθαν οι Αργεντίνοι τόσα χρόνια. Ότι ήταν κλεισμένοι σε ένα καβούκι και δεν μπορούσαν να πάνε πουθενά, γιατί τα λεφτά τους είχαν εξανεμιστεί εν μία νυκτί.
Μετά από 11 χρόνια λοιπόν, η πιο αμφιλεγόμενη ηγέτιδα της Λατινικής Αμερικής, η Κρίστίνα Κίρτσνερ, εμφανίστηκε στις οθόνες των τηλεοράσεων κάθε σπιτιού της χώρας, διαμηνύοντας πως: «Κυρίες και κύριοι… Ξεχρεώσαμε».
Το τελευταίο 48ωρο, η κυβέρνηση είχε τοποθετήσει μέχρι και ρολόι αντίστροφης μέτρησης στην πρωτεύουσα της χώρας, για την τελευταία δόση του χρέους του αργεντίνικου κράτους προς τους πολίτες του. Πάνω από 2,2 δις. Κρατικών ομολόγων δόθηκαν σε ομολογιούχους στο εξωτερικό και το εσωτερικό, απλούς πολίτες δηλαδή που είχαν χάσει τα πάντα από τη στιγμή της ανακήρυξης της πτώχευσης το 2001.
Στους ομολογιούχους δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξουν να πάρουν τα χρήματα τους είτε σε αμερικανικά δολάρια είτε σε αργεντίνικα πέσος, που όμως τον Οκτώβριο το εγχώριο νόμισμα είχε υποτιμηθεί από την κυβέρνηση Κίρτσνερ.
Το θολό αυτό σημείο ενισχύεται και από το γεγονός ότι η κυβερνηση έχει επιβάλλει ήδη από την επανεκλογή της αυστηρούς φόρους στο ξένο συνάλλαγμα, οπότε πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για «μπρος γκρεμός και πίσω ρεμα» αφού έτσι κι αλλιώς οι ομολογιούχοι θα χάσουν μέρος του ποσού που τους αναλογεί.
Το σημαντικό όμως είναι ότι η Κίρτσνερ κατάφερε να βάλει τάξη σε αυτόν τον τομέα τουλάχιστον της οικονομίας της χώρας της, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η πληρωμή αυτή δείχνει ότι είναι εφικτό να βγει μια χώρα από μια άσχημη κρίση με ανάπτυξη και χωρίς να αναγκάζει τους πολίτες της να πληρώνουν το κόστος».
Η φράση αυτή θεωρήθηκε από πολλούς ως… «μπηχτή» για την Ισπανία, με την οποία παρά το γεγονός ότι διατηρούν συμμαχικές σχέσεις, τελευταία βρίσκονται σε άμεση αντιπαλότητα με επίκεντρο την κρατικοποίηση της Repsol που έφερε τα πάνω κάτω στις ισορροπίες της Ιβηρικής χώρας.
Το σίγουρο είναι πάντως πως οι Αργεντίνοι έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν δεδομένου ότι ο αναπτυξιακός ρυθμός της χώρας τους είναι μεγάλος, παρά το γεγονός ότι βγαίνουν από μια εγχώρια κρίση για να συναντήσουν μια διεθνή….
Πηγή: moneypost.gr
Πηγή: http://www.ramnousia.com/
No comments:
Post a Comment