Saturday, March 30, 2013

Έλληνας γεννιέσαι , αλλά και γίνεσαι!

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΗ "ΘΕΩΡΙΑ" ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Σαν σήμερα, 29 Μαρτίου (ή κατ' άλλους 26 Μαρτίου) του 1553 γεννιέται στη Σητεία Λασιθίου ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος, πασίγνωστος για τον «Ερωτόκριτο», που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την μετέπειτα νεοελληνική ποίηση.

Ο Βιτσέντζος Κορνάρος μέσω του πατέρα του καταγόταν από εξελληνισθέντα κλάδο της βενετικής οικογένειας Cornaro, η δε μητέρα του είχε το «ελληνικότατο» επώνυμο… Ντεμέτζο! Ασφαλώς αυτά δεν έχουν για εμάς καμία σημασία, καθότι ο μεγάλος ποιητής αφενός ένιωθε Έλληνας και αφετέρου αναμφίβολα μετείχε της Ελληνικής παιδείας. (Για την ακρίβεια όχι μόνο μετείχε στην Ελληνική παιδεία, αλλά και την εμπλούτισε σημαντικά.). Έχουν όμως σημασία για κάποιους άλλους….!

Ας έρθει λοιπόν όποιος χρυσαυγίτης θέλει να μας πει πως ο ποιητής του «Ερωτόκριτου» δεν ήταν Έλληνας! Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι....!


ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΗ "ΘΕΩΡΙΑ" ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ.  Σαν σήμερα, 29 Μαρτίου  (ή κατ'    άλλους 26 Μαρτίου) του 1553 γεννιέται στη Σητεία Λασιθίου ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος, πασίγνωστος για τον «Ερωτόκριτο», που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την μετέπειτα νεοελληνική ποίηση.  Ο Βιτσέντζος Κορνάρος μέσω του πατέρα του καταγόταν από εξελληνισθέντα κλάδο της βενετικής οικογένειας Cornaro, η δε μητέρα του είχε το «ελληνικότατο» επώνυμο… Ντεμέτζο! Ασφαλώς αυτά δεν έχουν για εμάς καμία σημασία, καθότι ο μεγάλος ποιητής αφενός ένιωθε Έλληνας και αφετέρου αναμφίβολα μετείχε της Ελληνικής παιδείας. (Για την ακρίβε   ια όχι μόνο μετείχε στην Ελληνική παιδεία, αλλά και την εμπλούτισε σημαντικά.). Έχουν όμως σημασία για κάποιους άλλους….!  Ας έρθει λοιπόν όποιος χρυσαυγίτης θέλει να μας πει πως ο ποιητής του «Ερωτόκριτου» δεν ήταν Έλληνας! Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι....!

Πηγή: http://piperistostoma.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment